Onbekenden dumpen 'asbest' als windmolenprotest (update)

Het terrein is afgezet
Het terrein is afgezet © Tristan Braakman/RTV Noord
Rond de toekomstige stikstoffabriek in Zuidbroek hebben onbekenden mogelijk asbest gedumpt als protest tegen de komst van windmolens in het gebied tussen Meeden en Muntendam.
Locoburgemeester Anja Woortman (PvdA) van Midden-Groningen werd dinsdagmorgen gebeld door de Gasunie. 'Op dit moment wordt onderzocht of het daadwerkelijk gaat om asbest', zegt Woortman. Dat onderzoek wordt gedaan door de politie en de Omgevingsdienst.

Borden

Behalve het mogelijke asbest zijn er ook borden geplaatst. Daarop is volgens Woortman de leus 'wie wind zaait, zal asbest oogsten' te lezen. Daarmee wordt gerefereerd aan het spreekwoord 'wie wind zaait, zal storm oogsten'.
Woortman baalt van de actie. 'We weten dat er weerstand is tegen het plaatsen van windmolens en begrijpen die weerstand ook. Maar het dumpen van asbest gaat wat ons betreft te ver.'

Particuliere eigenaren

Het asbest, of materiaal wat daarop moet lijken, ligt op een strook van ongeveer een kilometer berm, voornamelijk op particulier terrein. Volgens Woortman is het de bedoeling dat het zo snel mogelijk wordt weggehaald.

Borden weggehaald

De borden zijn volgens verslaggever Tristan Braakman inmiddels weggehaald, en ook de politie en Omgevingsdienst zijn vertrokken. Een asbestinspecteur wilde niet veel zeggen, maar liet wel weten dat het 'volgens hem wel meeviel'.

Onduidelijk wie achter actie zit

In een eerdere versie van dit bericht schreven we de actie toe aan de actiegroep 'Storm Meeden'. Dat deden we op basis van uitlatingen van locoburgemeester Woortman.
Een woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen laat rond 17.30 uur weten dat het achteraf gezien 'prematuur' is geweest om te zeggen dat de actiegroep 'Storm Meeden' achter de actie zit. De woordvoerder zegt niet te weten hoe de miscommunicatie heeft kunnen ontstaan.
Dit bericht is aangevuld met de actuele situaties om 16.30 en 17.30 uur.

Lees ook: