Onderzoek: Stint mag in huidige vorm niet de weg op

De Stint, bij een kinderopvang in Groningen.
De Stint, bij een kinderopvang in Groningen. © Elwin Baas/RTV Noord
De Stint is niet veilig om personen mee te vervoeren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Groningse kinderdagverblijven moeten dus op zoek naar een alternatief vervoersmiddel.
Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) mag de elektrische bolderkar in de huidige vorm niet de weg op. Dat kan alleen als er een aantal aanpassingen wordt gedaan.

Onderzoek

Van Nieuwenhuizen schakelde TNO in na het ongeluk met een Stint in Oss waarbij vier kinderen omkwamen. Uit het eerste onderzoek bleek al dat de kar 'potentiële veiligheidsrisico's' kende. Daarop haalde de minister de elektrische bolderkar van de weg.
Veel Groningse kinderdagverblijven, zoals Kids2B in Ten Boer en SKSG in de stad Groningen, besloten de Stints al in een vroeg stadium niet meer te gebruiken. 'We nemen het zekere voor het onzekere', zei een SKSG-woordvoerder destijds.

Remproblemen

Volgens het nieuwe onderzoek zijn er problemen met de rem, de gashendel en de lengte van de remweg. Het voertuig heeft meerdere aanpassingen nodig voordat er weer mee mag worden gereden.
Mogelijk komt er ook een verplichte rijopleiding voor Stint-bestuurders. Uiterlijk februari worden de nieuwe eisen bekendgemaakt waaraan de bolderkar moet voldoen.