Rechter verbiedt staking bij PostNL

De staking bij PostNL is verboden
De staking bij PostNL is verboden © Robert Pastoor/RTV Noord
Bij PostNL mag de komende weken niet worden gestaakt. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdagmiddag besloten in een kort geding dat het bedrijf had aangespannen tegen de FNV.
PostNL was naar de rechter gestapt omdat de aangekondigde stakingen tot 'onevenredige schade en risico's' zouden leiden. Het bedrijf voerde tijdens de zitting aan dat de staking in de drukke decembermaand miljoenen euro's schade veroorzaakt. Ook zouden consumenten ernstig gedupeerd worden door de vertraging van post en pakketten.

Wat wil de FNV?

Ook zijn de acties volgens PostNL voorbarig, omdat er nog wordt onderhandeld. Drie andere bonden die ook onderhandelen over een nieuwe cao, vinden dat ook. De FNV vindt dat er geen beweging zit in de cao-onderhandelingen en dat stakingen onvermijdelijk zijn. De huidige cao loopt op 1 januari af. De FNV eist onder vijf procent meer loon, vermindering van de werkdruk en gelijke beloning voor uitzendkrachten.
De Groningse FNV-bestuurder Masja Zwart zei eerder dat nog deze week bekend wordt waar postbezorgers het werk neerleggen. Het zou daarbij kunnen gaan om zowel prikacties als stakingen. Die zijn dus voorlopig van de baan.

Reactie FNV

Volgens onderhandelaar Ger Deleij van FNV Publiek Belang lijkt PostNL nu zijn zin te krijgen, maar is hiermee de onvrede en onrust niet van de baan.
'Veel werknemers beschouwen deze stap van PostNL als een onaanvaardbare vorm van intimidatie die niet past bij een bedrijf dat zich altijd als sociaal profileert. We gaan samen met onze leden bespreken hoe PostNL toch zodanig onder druk gezet kan worden dat er een fatsoenlijke cao komt', aldus Deleij.