Pakketsorteerders PostNL krijgen extra vergoeding na afschaffen 'schijnconstructie'

Gedupeerde pakketsorteerders krijgen alsnog een extra vergoeding
Gedupeerde pakketsorteerders krijgen alsnog een extra vergoeding © RTV Noord/Robert Pastoor
Medewerkers die vanaf medio 2015 in een re-integratietraject bij PostNL in Kolham hebben gewerkt, krijgen daar alsnog een extra vergoeding voor.
Dat is het resultaat van een schikking tussen vakbond FNV en de gemeente Midden-Groningen over een 'schijnconstructie' bij het postbedrijf.
Met de totale compensatieregeling is een bedrag van circa 150.000 euro gemoeid.

Verkeerde cao

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) oordeelde in januari dat bij de werktrajecten geen sprake is van 'contracting' en dat dus de cao van PostNL toegepast had moeten worden, en niet de uitzend-cao. FNV noemde dat een 'schijnconstructie'. Maar de gemeente benadrukt dat werknemers dankzij de uitzend-cao juist méér verdienden.
Het conflict draait namelijk vooral om de avondsorteerders. Volgens de cao van de gemeente kregen zij een lager uurloon maar een hogere avondtoeslag, die ook voor meer uren gold.

Extra vergoeding

Dankzij de schikking krijgen de betreffende medewerkers nu 64 euro per vier werkweken op hun rekening bijgestort. Daarnaast krijgt FNV een vergoeding van 30.000 euro.

Redenen voor schikking

De gemeente laat weten nog altijd achter de uitvoering van de re-integratietrajecten te staan. Dat het toch tot een schikking is gekomen, komt door verschillende factoren.
'Enerzijds vanwege het risico dat een strijd bij de rechter verloren wordt, anderzijds omdat het geld beter uitgegeven kan worden aan mensen in de re-integratietrajecten dan aan advocaatkosten. Ook speelt mee dat het schikkingsbedrag fors lager ligt dan eerder werd geëist.'