Parkeergarage Boterdiep wordt volgend jaar aardbevingsbestendig gemaakt

De Boterdiepgarage in Stad wordt volgend jaar aardbevingsbestendig gemaakt. Het is nog onbekend of hij daarvoor geheel of gedeeltelijk dicht moet.
'De NAM en Nationaal Coördinator Groningen zitten in de afrondende fase', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van de gemeente Groningen. 

Voldoet niet aan aardbevingsnorm

De parkeergarage onder de wijk Ebbingekwartier in Groningen voldoet niet aan de huidige aardbevingsnorm. Eventuele schade bij een 'onvoorziene' zware beving kan daarom niet worden uitgesloten.
Momenteel wordt onderzocht hoe de garage versterkt moet worden en wat voor overlast dat met zich meebrengt. 'Ook wordt gekeken hoe de kosten in de hand gehouden kunnen worden', zegt Van der Schaaf. 

Niet versterken 'zou raar zijn'

De garage moet aardbevingsbestendig gemaakt worden omdat de meeste bovenliggende huizen wél volgens de bevingsnorm zijn gebouwd. Van der Schaaf: 'Het zou dan heel raar zijn als de parkeergarage daaronder dat niet is.'

Plannen

Binnenkort worden de kersverse huizen en appartementen op het dak van de garage opgeleverd. De plannen voor de volgende fase liggen klaar en het is de bedoeling dat ook die huizen bevingsbestendig worden gebouwd.
Als dat gebeurt zal ook onder die plek de garage verstevigd moeten worden.

Kosten

Naar verluidt kost het eerste deel van de garage tussen de één en twee miljoen euro. 'Dan zit je wel goed in de richting', zegt de wethouder. Hoeveel de totale klus gaat kosten weet hij nog niet. 'Dan heb je het wel over een veelvoud daarvan.' Volgens hem komen de kosten voor rekening van de NAM. 
De Boterdiepgarage is in 2009 geopend en heeft 1.200 parkeerplekken.