Kromowidjojo sluit WK af met derde goud (update)

Ranomi Kromowidjojo (archief)
Ranomi Kromowidjojo (archief) © Andre Weening/Orange Pictures
Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Hangzhou haar derde gouden medaille veroverd. De Sauwerdse won de 50 meter vrije slag in een tijd van 23,19.
Femke Heemskerk pakte het zilver in 23,67.

Derde titel van het toernooi

Kromowidjojo won eerder het goud op de 100 vrij en de 50 vlinder. Ze was al drie keer eerder wereldkampioene op het sprintnummer: in 2010, 2014 en 2016.

'Op karakter'

'Het was er een op karakter. Iedereen is moe op zo'n slotdag, maar dit is waarvoor ik train. Ik heb er een mooie tijd uitgeknald', vertelt Kromowidjojo bij de NOS.
Kromowidjojo stond als topfavoriete op het startblok. Vergeten was haar tegenvallende optreden eerder op de 4x50 vrij, waarin Nederland bleef steken op de tweede plaats.
'Dat was moeizaam, met name mijn race.' Favoriete of niet, ze voelde zenuwen. 'Ja, ik ben nog steeds voor elke race nerveus. Dat heb ik nodig om me klaar te stomen. Het zijn goede zenuwen, geen faalangst.'

Afwezigen

Wat volgde was een zeer sterke race en haar derde goud. Daar viel ondanks de afwezigheid bijvoorbeeld van de Zweedse vedette Sarah Sjöström weinig op af te dingen. 'Er zijn wel wat dames afwezig, ja. Je weet het nooit zeker, maar het was moeilijk geworden voor Sarah. Ik heb heel goede tijden gezwommen.'
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Ranomi Kromowidjojo