Supermarkteigenaar sleept gemeente Tynaarlo voor de rechter

Het terrein van de voormalige Prins Bernardhoeve waar de supermarkt moet komen
Het terrein van de voormalige Prins Bernardhoeve waar de supermarkt moet komen © Edwin van Stenis/RTV Drenthe
Supermarkteigenaar Hans Hendrikse van de Albert Heijn in Zuidlaren spant een kort geding aan tegen de gemeente Tynaarlo. Op die manier wil hij de bouw van een tijdelijke supermarkt in het dorp afdwingen.
Dat laat de advocaat van Hendrikse weten aan RTV Drenthe.

Prins Bernhardhoeve

Hendrikse en de gemeente liggen al jaren in de clinch over de komst van een supermarkt naar het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve in het dorp. In Zuidlaren is al lange tijd onduidelijkheid over de invulling van dat braakliggende terrein.

Geen tijdelijke plek

Hendrikse wil daar een tijdelijke supermarkt bouwen, omdat zijn huidige supermarkt te klein is. Tynaarlo ging daarin mee en verstrekte drie jaar geleden een vergunning. Ondertussen staat er nog altijd geen tijdelijke supermarkt en is er inmiddels een afspraak gemaakt met twee extra, permanente, supermarkten die zich daar willen vestigen. Volgens de gemeente is een tijdelijke dus niet meer nodig.

Geen bemiddeling

Hendrikse nam een advocaat in de arm en sommeerde Tynaarlo mee te werken aan een tijdelijke supermarkt. Maar de gemeente bleef bij haar standpunt. Ook wilde de gemeente niet meewerken aan mediation, iets dat de gemeenteraad van Tynaarlo wel wilde.

Zaak dient in januari

Hendrikse spant nu een kort geding aan. Via de rechter probeert hij onder meer af te dwingen dat de gemeente de grond alsnog aan hem verhuurt. Hendrikse en de gemeente Tynaarlo staan op 17 januari tegenover elkaar.
De gemeente Tynaarlo laat weten de dagvaarding te bestuderen en wil verder niet reageren.