Hoe kan je de kans op dementie verkleinen?

Een oudere met rollator
Een oudere met rollator © ANP
Kinderen van dementerende ouders hebben meer kans om later zelf ook dement te worden. Maar kunnen ze daar zelf wat aan doen? Een onderzoek van UMCG moet daar meer duidelijkheid over geven.
Mensen met een ouder met dementie hebben een twee tot drie keer zo hoog risico op het ontwikkelen van dementie, in vergelijking met mensen zonder een ouder met dementie.

Leefstijladvies

De studie richt zich op beschermende en risicofactoren voor dementie onder volwassenen van 40-60 jaar, waarvan in de afgelopen maanden bij een van hun ouders de diagnose ziekte van Alzheimer of Vasculaire Dementie is gesteld.
Het doel van dit onderzoek is om na te gaan in hoeverre deze volwassenen bereid zijn hun levensstijl aan te passen. Alle deelnemers ontvangen een op maat gemaakt leefstijladvies om het risico op dementie te verkleinen. Onderdeel van de studie is om na te gaan of zij dit advies ook gaan opvolgen.

Ouderdomsziekte

Bij deelnemers aan de studie wordt via vragenlijsten en lichamelijk onderzoek diverse beschermende en risicofactoren voor dementie gemeten, zoals beweging, voeding, alcoholgebruik, roken, cholesterol en obesitas.
De kans is één op vijf dat iemand in zijn leven dementie krijgt. Bij vrouwen is dit zelfs één op drie, doordat de levensverwachting van vrouwen hoger is. In Nederland zijn er nu ongeveer 270.000 mensen met dementie. Dit aantal zal in de komende jaren sterk stijgen doordat mensen steeds ouder worden.