KWF stelt miljoenen beschikbaar voor Gronings kankeronderzoek

Afgelopen zomer opende het UMCG de eerste protonenbestralingsfaciliteit van ons land.
Afgelopen zomer opende het UMCG de eerste protonenbestralingsfaciliteit van ons land. © RTV Noord
Het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen ontvangen samen 4,5 miljoen Euro van KWF Kankerbestrijding voor nieuw kankeronderzoek. Daarmee wordt protonentherapie, een nieuwe bestralingsvorm, voor meer patiënten beschikbaar gemaakt.
Bij protonentherapie worden patiënten bestraald met positief geladen deeltjes, die een tumor gerichter bereiken dan de huidige bestralingstechnieken doen. Omdat gezond weefsel minder wordt aangetast, hebben patiënten minder bijwerkingen.

Optimaliseren

Afgelopen zomer opende het UMCG de eerste protonenbestralingsfaciliteit van ons land. En hoewel de eerste patiënten inmiddels succesvol met protonen zijn bestraald, zal de behandeling de komende jaren nog verder worden geoptimaliseerd.

Effecten protonenbestraling

Professor Rob Coppes van het UMCG ontvangt bijna 1,7 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de effecten van protonenbestraling op verschillende biologische processen in het lichaam. Hij richt zich eerst vooral op patiënten met hersen- en hoofd-halskanker. Juist voor hen is gerichtere bestraling een veelbelovende ontwikkeling.

Beeldgestuurd bestralen

De overige 2,8 miljoen euro komt ten goede aan de onderzoeksgroep van professor Sytze Brandenburg aan de RUG. Deze groep bestudeert technieken om beeldgestuurd te bestralen en de individuele bestralingsplanning te verbeteren.