Sprintervervoer tussen Groningen en Zwolle mogelijk naar andere vervoerder

Rijden er vanaf 2025 ook andere treinvervoerders tussen Groningen en Zwolle dan alleen de NS?
Rijden er vanaf 2025 ook andere treinvervoerders tussen Groningen en Zwolle dan alleen de NS? © Archief RTV Noord
Vanaf 2025 kunnen de sprinters op het spoor tussen Groningen en Zwolle worden verzorgd door een andere vervoerder.
Dat staat in een brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer, meldt Omrop Fryslân. Het besluit geldt ook voor de trajecten Zwolle-Leeuwarden en Apeldoorn-Enschede.

Arriva wil instappen

Nu rijden er nog treinen van de NS op de genoemde trajecten, maar vanaf 2025 mogen andere vervoerders zich ook op die concessie inschrijven. Arriva heeft al belangstelling getoond.
In 2005 kreeg Arriva ook al het traject Leeuwarden-Groningen toegewezen. De intercitytreinen op het traject blijven wel in handen van de NS.

Completer pakket

Een onderzoek naar het uitbesteden van de sprinters wees uit dat andere vervoerders een completer pakket aanbieden dan de NS. Bovendien zou de aansluiting met het busvervoer erop vooruit kunnen gaan.

Het Nederlandse spoornetwerk bestaat uit een hoofdrailnet en regionale lijnen. Het hoofdrailnet is zeker tot 2025 in handen van de NS en bevat bijna alle intercity's. De overheid besteedt treinverbindingen steeds vaker openbaar aan, zodat ook andere vervoerders mee kunnen bieden.
In onze provincie zijn alle regionale lijnen al overgenomen door Arriva. De Rijksoverheid wil daar verder mee  experimenteren. Zo rijden in Limburg sinds eind 2016 Arriva-stoptreinen op trajecten waar NS de intercity's rijdt.