Raad van State vernietigt plannen voor windpark bij Delfzijl (update)

Windmolens bij de ondergaande zon
Windmolens bij de ondergaande zon © Jos Schuurman/FPS
De Raad van State houdt de komst van een nieuw windpark bij Delfzijl tegen. Het gaat om de uitbreiding van windpark Delfzijl Zuid met zestien turbines.
De molens zorgen voor teveel lawaai en slagschaduw, zo heeft de Raad zojuist besloten. 'Het probleem zit in de omliggende woningen', zegt woordvoerder Emmy de Jager.

Bescherming

'De gemeenteraad en het college van Gedeputeerde Staten dachten: we kunnen de omliggende woningen wel als bedrijfswoningen aanmerken, zodat we niet zitten met bepaalde wettelijke normen voor slagschaduw en geluid.'
'Maar die vlieger gaat niet op', vervolgt De Jager. 'Het zijn gewone woningen die volgens de wettelijke normen moeten worden beschermd. Ze hebben geen bedrijfsmatige link met het windpark.'
Volgens die wettelijke normen mogen de turbines niet zo dicht bij de huizen staan als gepland. Ook de geluidsoverlast is wettelijk gezien te hoog.

Geefsweer

Windpark Geefsweer, met veertien turbines, mag wél worden gebouwd. Mits de turbines voorzien zijn van een automatisch stilstandvoorziening. Die voorziening zorgt ervoor dat de wieken tijdens zonnige momenten, wanneer er slagschaduw ontstaat bij bepaalde woningen, automatisch tot stilstand komen.

Geen draagvlak

Projectontwikkelaar Ventolines wilde windpark Delfzijl Zuid uitbreiden met zestien turbines met een tiphoogte van tweehonderd meter. Omwonenden spanden samen met de Stichting Oldambt Windmolenvrij de procedure aan bij de Raad van State.
Volgens de tegenstanders is er geen draagvlak onder de bevolking. Ze zijn bang voor geluidsoverlast, gezondheidsklachten en waardedaling van hun woning. De raad stelt hen nu in het gelijk wat betreft geluidsoverlast en slagschaduw.

Vergoeding

De Raad van State heeft geoordeeld dat zij een compensatie moeten krijgen voor de proceskosten.
Dit artikel is aangevuld met een reactie van de Raad van State.