Begin volgend jaar 'gapend gat' in Uithuizer centrum

Een visualisatie van de nieuwe Blink, inclusief haventje in het centrum.
Een visualisatie van de nieuwe Blink, inclusief haventje in het centrum. © RTV Noord
Het hart van Uithuizen verandert komend jaar in één grote bouwput. Op de Blink starten de graafwerkzaamheden voor de nieuwe haven. Daardoor ontstaat er een gigantisch gat, midden tussen de winkels.
De gemeente Eemsmond pakt het centrum aan, om het verloederde winkelgebied aantrekkelijker te maken. Vooral de Blink krijgt een metamorfose.

Damwanden

Het water van het Boterdiep komt terug, waardoor bootjes kunnen aanmeren in het centrum van Uithuizen. De overdekte winkelpassage en enkele naastgelegen panden gaan tegen de vlakte. Tot slot komen er twee nieuwe bruggen, waarvan één de Blink moet verbinden met winkelcentrum Molenerf
'In maart kun je de werkzaamheden echt goed zien', zegt wethouder Harrie Sienot. 'Dan ontstaat hier een gigantisch gat bij het slaan van de damwanden. Dat gaat zo'n anderhalf jaar duren.'

Gewone leven moet doorgaan

De gemeente zegt haar best te doen om de overlast van de ingrijpende werkzaamheden voor winkels en publiek zoveel mogelijk te beperken. 'Maar we kunnen enige hinder niet uitsluiten', zegt Sienot. 
In de afgelopen maanden zijn de nodige kabels al verlegd. Komende maand start de herinrichting van de Oosterstraat, die aansluit op de Blink. Rond de zomervakantie gaat het voormalige pand van boekhandel Venema tegen de vlakte, om plaats te maken voor het Boterdiep.

'Veel gezelliger'

'Straks ziet het er hier heel anders uit', zegt Sienot. 'Je krijgt de sfeer terug van vroeger, met een haven op de Blink. Het wordt veel gezelliger. Daarmee hopen we dat het centrum weer aantrekkelijker wordt om wat langer te verblijven.'
Met de centrumplannen is in totaal twintig miljoen euro gemoeid. Dat geld komt niet alleen van de gemeente, maar ook van de provincie en plaatselijke ondernemers.