'Afluisterpark Nederlandse veiligheidsdiensten verhuist naar buitenland'

© ANP
Het afluisterpark van de Nederlandse inlichtingendiensten in Burum verhuist naar het buitenland.
Dat zeggen bronnen in Den Haag tegen de NOS. De tientallen schotels waarmee satellietcommunicatie wordt onderschept voor de Algemene Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) staat de geplande introductie van een 5G-netwerk voor consumenten in de weg.
Voor dit snelle netwerk moet de 3,5 GHz-band worden gebruikt. Met die frequentie onderscheppen de Nederlandse inlichtingendiensten internetverkeer en telefoongesprekken.

Robots

Het kabinet zit al langer met de kwestie in de maag, schrijft de NOS. De Tweede Kamer wil dat er haast wordt gemaakt met de komst van het 5G-netwerk. Het snellere internet is nodig voor het aansturen van zelfrijdende auto's, robots en apparaten in huis en de Tweede Kamer wil niet dat Nederland op achterstand komt. Het voornemen is om in 2020 een werkend 5G-netwerk te hebben.
Dit streven botst dus alleen met het internationale afluisternetwerk van de geheime diensten AIVD en MIVD in het Friese Burum. Het is niet mogelijk om de 3,5 GHz-frequentie te delen. Dat zou over en weer allerlei storingen opleveren.