Tweede Kamer roept minister Wiebes op haast te maken met nieuwbouwregeling

Het Ebbingekwartier in Stad
Het Ebbingekwartier in Stad © Sven Jach/RTV Noord
De Tweede Kamer verzoekt minister Wiebes (VVD) van Economische Zaken om 'met zeer grote spoed' voor een nieuwe nieuwbouwregeling te zorgen. SP-Kamerlid Sandra Beckerman diende daarvoor vanmiddag een motie in tijdens een vergadering in de Tweede Kamer.
Op 23 december loopt de bestaande nieuwbouwregeling van de NAM af. De regeling zorgt ervoor dat het gas- en aardoliebedrijf opdraait voor de meerkosten van nieuwbouw in het aardbevingsgebied als het aardschokbestendig wordt gebouwd. 

Oplossing

Door deze afspraken moet voorkomen worden dat bouwers en projectontwikkelaars niet aardbevingsbestendig bouwen. Of dat projecten duurder worden of zelfs vertraging oplopen.
Onlangs deed wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van de gemeente Groningen al een oproep dat er snel een oplossing moet komen.

Vertraging

In de stad worden de komende jaren duizenden woningen gebouwd die mogelijk vertraging oplopen als er geen vervangende nieuwbouwregeling komt. Dat wil Beckerman voorkomen. 'Vertraging is het woord dat Groningers niet meer kunnen horen'.
De oproep van Beckerman wordt gesteund door coalitiepartijen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en kan rekenen op een meerderheid. Dat betekent volgens D66-Kamerlid Matthijs Sienot dat Wiebes 'aan de slag' moet. 

Vertrouwen

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz benadrukt dat er weinig tijd is voordat de regeling afloopt: 'Hoe eerder er een nieuwe regeling komt, hoe beter.'
Carla Dik-Faber van de ChristenUnie vindt dat de NAM financiële verantwoordelijkheid heeft om te zorgen dat aardbevingsbestendig bouwen mogelijk blijft. 'Het is belangrijk voor het vertrouwen van mensen dat regelingen zoveel mogelijk voortgezet worden.'

Gaten

Tom van der Lee van GroenLinks vindt dat het 'een dure plicht is' om achter de Groningers te staan. 'Er moet dus zo snel mogelijk een betere regeling komen en omdat er geen 'gat' mag ontstaan, kan eventueel de bestaande regeling langer voortgezet worden.'
Minister Wiebes ondersteunt de oproep van Beckerman. 'Ik kan niet anders dan dit logisch vinden', zegt hij. 'Er mogen geen gaten vallen.'

Duidelijkheid

Momenteel wordt er nog onderhandeld met de NAM over het voortzetten van de regeling. De verwachting is dat er snel duidelijkheid komt.