Aandeelhouders slikken begrotingsgat Groningen Airport Eelde

© Jos Schuurman/FPS
De begroting van Groningen Airport Eelde vertoont nog steeds een tekort van bijna vier ton, maar wat de aandeelhouders betreft kan de luchthaven hiermee verder. Ik verwacht dat we pas eind januari, begin februari de begroting definitief vaststellen', aldus gedeputeerde Cees Bijl.
Dat hebben de aandeelhouders, de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Assen, Groningen en Tynaarlo, vrijdagmorgen besloten.

Best gedaan

De begroting zoals die er nu ligt is voorlopig acceptabel' aldus de Drentse gedeputeerde. Maar we verwachten wel dat de directie het komend jaar z'n best doet om het resultaat positiever te maken. De directie van Groningen Airport Eelde heeft aangegeven volgend jaar te willen bezuinigen op marketing, onderhoud en service. Daarnaast gaan onder meer de parkeertarieven omhoog.
Twee weken geleden vertoonde de begroting nog een tekort van bijna acht ton en daar gingen de betrokken provincies en gemeenten niet mee akkoord. 'We hebben toen aangegeven dat we er geen extra geld bijleggen, men moet het zelf oplossen. Het is een positief gegeven dat men er goed mee bezig is, maar er moet nog heel wat werk verzet worden om structureel zwarte cijfers te schrijven', aldus Bijl.

Nét voldoende

Het tekort op de begroting is in twee weken tijd dus met ruim vier ton afgenomen. 'Het sluit nog niet', bevestigt Bijl. 'Maar je moet je wel realiseren dat er een paar weken terug nog een tekort lag van 775.000 euro en dat je dat niet even zo met een vingerknip oplost.'
'Dus waardering voor de beweging die in gang is gezet, en een stevig beroep op de directie om daar mee door te gaan. Maar de luchthaven moet ook kunnen blijven werken, dus we hebben gezegd dat deze begroting als basis kan dienen om in ieder geval het nieuwe jaar in te gaan.'

Brandweerkazerne gaat door

De voorbereidingen voor een nieuwe brandweerkazerne op de luchthaven gaan ondertussen gewoon door. Cees Bijl: 'Brandveiligheid is niet onderhandelbaar. Het moet gewoon veilig zijn voor de reizigers. Een definitief besluit wordt pas genomen als we de onderliggende stukken waar we om gevraagd hebben, binnen hebben.'
De investering in een nieuwe terminal is voorlopig wel 'on hold' gezet. 'Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van de passagiersaantallen. Maar het is een investeringsplan voor tien jaar, dus we hebben nog even.'

Minder reclame

Gevolg van de bezuiniging op marketing is wel dat het vliegveld minder reclame maakt in de regio, terwijl daar afgelopen jaren, ook door de kring van ondernemers rond Groningen Airport Eelde, zwaar op was ingezet.
'Zeker in de marketinguitingen zullen mensen het merken. We zullen komend jaar minder zichtbaar zijn in de regio maar dat is misschien ook wel te rechtvaardigen, omdat we minder verkeer hebben, ' zegt directeur Marco van de Kreeke.