Hulp gevraagd bij het opruimen van 'containertroep' aan Groninger kust

De dijk bij Lauwersoog
De dijk bij Lauwersoog © Van Oost Media
'Help ons of nodig mensen uit om te helpen.' Die oproep doet het Zeehondencentrum Pieterburen op Facebook. Doordat 270 containers dinsdagnacht van een vrachtschip zijn gevallen, ligt een deel van de Groningse kust vol met plastic en piepschuim.
De rommel komt van het containerschip MSC Zoe, dat zijn lading verloor boven het Duitse eiland Borkum. De containers dreven onder andere richting Lauwersoog en Schiermonnikoog en sommige zijn opengegaan. Daardoor zijn de dijken bij Lauwersoog en Moddergat bezaaid met plastic en piepschuimresten. Ook zijn spullen aangespoeld op Schiermonnikoog.

Schoonmaakactie

Het Zeehondencentrum Pieterburen begint donderdagmorgen om tien uur, samen met Staatsbosbeheer, aan een grote schoonmaakactie om zo veel mogelijk schade aan de natuur te voorkomen. Ze doen een 'dringend beroep' op iedereen om mee te helpen. 'Het zou mooi zijn als de kust morgen helemaal vol staat met mensen', aldus een woordvoerder.
Vanaf 10:00 uur kunnen helpers zich melden op één van de volgende locaties: Mariatsjerke in Wierum, Museum 't Fiskerhuske in Paesens/Moddergat en Kitesurfparking Hoek van de Bant bij de haven van Lauwersoog.
Meer informatie over de opruimactie vind je op de facebookpagina van het Zeehondencentrum Pieterburen.