Instellingen

Vissers vrezen voor 'broodloze' periode door ronddobberende containers

De visafslag in Lauwersoog.
De visafslag in Lauwersoog. © Jos Schuurman / FPS

Vissers, waaronder Johan Rispens uit Zoutkamp, maken zich zorgen over de containers die het schip MSC Zoe heeft verloren en die nu op zee 'dobberen'. Die kunnen namelijk schade veroorzaken aan de kotters en netten.

De Nederlandse Vissersbond wil zo snel mogelijk de locaties weten van de (gezonken) containers.

Desastreus

De sleepnetten van de vissers kunnen achter een container blijven haken, waardoor de boot kan kapseizen en zinken. Ook kan gevangen vis vervuild of beschadigd raken door spullen die afkomstig zijn uit een van de ongeveer 270 overboord geslagen containers. In de containers zaten onder meer auto-onderdelen, speelgoed en meubilair.

'Hierdoor kan mogelijk de vangst worden afgekeurd met alle gevolgen van dien. Dat is desastreus voor de visserij', vindt Derk Jan Berends, secretaris bij de Nederlandse Vissersbond.

Ik ben ook geen scheikundige, dus je weet niet wat voor effect dit zal hebben
Johan Rispens - Garnalenvisser

Visverbod

Ook garnalenvisser Johan Rispens uit Zoutkamp maakt zich zorgen. Hij vreest zelfs voor een visverbod.

'270 container over boord, dat is natuurlijk niet niks hè. En wat zit daar allemaal in? Dat vraag je je ook af. Ze hebben het ook nog over drie containers met giftige troep. Wat komt er nog meer achter voort?'

'Die krukjes en televisies en dat soort spul dat is vaste stof en wordt allemaal wel weer opgeruimd. Maar de rest? Ik ben ook geen scheikundige, dus je weet niet wat voor effect dit zal hebben. Als dat een visverbod oplevert, maakt dat je broodloos als visser.'

Zelf in actie

Boven de Waddeneilanden wordt veel gevist op garnalen en platvis. Dezer dagen worden ook uit de containers afkomstige spullen uit het water gevist. Sommige vissers hebben zelf ook een container gelokaliseerd en op een filmpje op Twitter (zie hieronder) is te zien dat een visser een container op sleeptouw heeft genomen.