Instellingen

Waddeneilanden stellen rederij aansprakelijk voor schade containerramp

Tijdens een storm vielen 270 containers van het schip MSC Zoe
Tijdens een storm vielen 270 containers van het schip MSC Zoe © ANP
De gezamenlijke Waddeneilanden hebben rederij MSC aansprakelijk gesteld voor de schade door aangespoelde containers.
Dat zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog tegen de NOS. Burgemeester Tineke Schokker van Vlieland zei donderdagavond in talkshow Jinek al dat het bedrijf 'een pittige brief' is toegestuurd.
'Wij beginnen met opruimen en de kosten verhalen we op de reder', vatte Schokker de brief samen.

Verzekeringsagenten actief

De stranden van Vlieland en andere Waddeneilanden liggen bezaaid met spullen en plastic, afkomstig uit de 270 overboord geslagen containers. Ook zijn er op Schiermonnikoog al twee zakken gevonden met de giftige stof peroxide.
In opdracht van de rederij hebben verzekeringsagenten op alle eilanden de schade opgenomen, zei Schokker in de talkshow. Ze vertrouwt erop dat het bedrijf de schade zal vergoeden:
Het is vrij simpel: de vervuiler betaalt
Bert Wassink - Burgemeester Terschelling
Ook burgemeester Bert Wassink van Terschelling verwacht dat de reder de directe schade zal vergoeden. 'Het is vrij simpel: de vervuiler betaalt', zei Wassink in Nieuwsuur. Woensdag en donderdag heeft de gemeente gesprekken gevoerd met een vertegenwoordiger van de verzekeraar. 'Ik heb er alle vertrouwen in', zei Wassink na die gesprekken.

Sonarschepen

MSC (Mediterranean Shipping Company) liet eerder weten het incident serieus te nemen, 'zowel op het gebied van schade voor het milieu als de schade aan de lading van klanten.' Het bedrijf zet onder meer sonarschepen in om de verloren containers op te sporen.
Het is nog onduidelijk hoeveel containers er op de bodem van de zee liggen. Ook is nog niet bekend hoe het incident kon gebeuren.