'Gegijzelde Ewold Horn is in goede gezondheid'

© Archief
De gegijzelde vogelaar Ewold Horn uit Termunten verkeert in relatief goede gezondheid. Dat zegt een vrijgelaten medegevangene tegen de Philippine Star, een Filipijnse krant.
Horn was in 2012 op vogelspotvakantie op de Filipijnen, toen hij werd ontvoerd door rebellengroep Abu Sayyaf. De islamitische terroristen strijden voor een eigen staat. Ze krijgen geld binnen door mensen te ontvoeren en losgeld te vragen.
De zondag vrijgelaten Filipino zegt volgens de krant dat Horn vastzit samen met een Vietnamees en drie Filipino's. De gijzelaars merken dat het leger militaire acties uitvoert tegen de terroristen. Als die acties lang duren, zou het aantal bewakers van de gijzelaars afnemen.

Onthoofde Duitser

Horn werd destijds ontvoerd samen met de Zwitserse Lorenzo Vinciguerra. Die werd in 2014 door het leger bevrijd. Horn was toen te zwak om te vluchten. Een jaar geleden werd een Duitse lotgenoot van Horn onthoofd door de rebellengroep.
Toenmalig minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei in 2015 dat Nederland intensief bezig was om Horn vrij te krijgen.