Instellingen

Rijkswaterstaat maakt 'ecologisch waardevolle zandplaten' schoon

Het opruimen van containerrommel op de zandplaten is begonnen
© Rijkswaterstaat
De zandplaten liggen bezaaid met rotzooi
© Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat begint vandaag met het schoonmaken van de Engelsmanplaat en het Rif bij Schiermonnikoog. Op de platen is een deel van de lading van de 270 overboord geslagen containers terechtgekomen.

Het schoonmaken is belangrijk omdat het volgens Rijkswaterstaat gaat om 'gebieden in de Waddenzee met een grote ecologische waarde'.

In kaart brengen

De Kustwacht en Rijkswaterstaat brengen vanuit de lucht in kaart waar de verloren lading van het schip de MSC Zoe terecht is gekomen. Op basis daarvan wordt bepaald op welke wadplaten verdere opruimacties nodig zijn.

Reder aansprakelijk gesteld

In navolging van de gezamenlijke Waddeneilanden heeft ook Rijkswaterstaat de reder van MSC Zoe aansprakelijk gesteld voor de schade die de containers hebben aangericht. Op de eilanden en het de kust van het vasteland zijn de afgelopen dagen veel spullen uit de containers aangespoeld.

Ook op de zandplaten spoelden containers aan (Foto: Rijkswaterstaat)

Afspraken

Rijkswaterstaat heeft afspraken gemaakt met rederij MSC over de containers en hun inhoud in de Noordzee en de Waddenzee, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Waterstaat) aan de Tweede Kamer. De verzekeraar van de reder heeft aannemers aan het werk gezet om de verloren vracht te bergen.

33 containers gevonden

Inmiddels zijn 33 van de ongeveer 270 containers die overboord zijn geslagen gelokaliseerd. Volgens de veiligheidsregio zijn er 22 aangespoeld op Nederlandse stranden. Ongeveer de helft daarvan is weggehaald.