Mensen trekken massaal naar Schier; grote delen weer schoon

Expeditie Grunnen begint vandaag even wat anders. Niet bij de mediacentrale, maar op de boot naar Schiermonnikoog. Samen met honderden vrijwilligers onderweg naar de grote schoonmaak van het eiland.
Woensdagmorgen zijn er boven het Duitse eiland Borkum 270 containers tijdens een zware storm in zee gegleden. Het Waddengebied krijgt nu volop te maken met de spullen die aanspoelen.

Afgeladen boot

Op de afgeladen boot raakt Expeditie Grunnen-presentatrice Leonie Albers aan de praat met Saskia en Henk Supheert. 'Ook onderweg naar de grote schoonmaak?', vraagt ze aan het stel. 'Ja, we komen graag op Schier, dan willen we nu ook wat terugdoen', antwoordt Henk.
'En gaan jullie ook waardevolle spullen zoeken?', vervolgt Albers, 'Nee, echt alleen schoonmaken', vertelt Henk. Zijn vrouw Saskia is daar niet zo zeker van: 'Nou, als we wat waardevols zien, wie weet.'

Rommel van de consumptiemaatschappij

Naast één van de bekendste strandtenten van Schier, De Marlijn, ligt een enorme bult rommel die door de vele vrijwilligers is verzameld. 'Er is inmiddels al 120 ton aan rotzooi opgeruimd, allemaal rommel van de consumptiemaatschappij', vertelt burgemeester Ineke van Gent.
Leonie vist een sandaal uit de bult rommel. 'Wij vroegen ons af of je de spullen ook mee mag nemen', zegt Albers. 'Eigenlijk niet', antwoordt Van Gent. 'Maar we hebben met de verzekeringsmaatschappij gebeld en alles wordt als waardeloos beschouwd. Het zou mogen, maar ik heb liever dat mensen helpen met opruimen', vervolgt de burgemeester.

Funest

Het grootste gedeelte van de rotzooi is inmiddels opgeruimd, wat er nu nog op het strand ligt, zijn voornamelijk kleine stukjes plastic. 'Die stukjes plastic zijn funest voor de ecologie. Ze blijven kleven aan zeesterren, en die zeesterren worden weer opgegeten door de meeuwen. Daar gaan ze dood aan', besluit van Gent.