Instellingen

Minister Van Nieuwenhuizen zondag toch niet naar Schiermonnikoog (update)

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat © Bart Maat / ANP

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen brengt zondag toch niet een bezoek aan Schiermonnikoog. Haar woordvoerder laat zondagochtend weten dat Van Nieuwenhuizen ziek is.

Zaterdagavond werd het plan bekend dat de minister het eiland zou gaan bezoeken. De minister wilde met eigen ogen zien wat er allemaal gedaan wordt om de stranden schoon te krijgen. 'Ze wil praten met de mensen die zo hard aan het werk zijn', zei haar woordvoerder zaterdagaond. 'De minister is nauw betrokken bij dit verhaal.' Ze zou gaan kijken bij de militairen en vrijwilligers. Dat bezoek gaat dus niet door omdat ze ziek is.

Ruim 270 containers verloren

De MSC Zoe verloor dinsdagnacht ruim 270 containers. Verscheidene dreven richting de Nederlandse Noordzeekust, in de Duitse wateren zijn er tot dusver twintig gesignaleerd of met behulp van sonar gelokaliseerd. Ze zijn nog niet geborgen. Twee van de overboord geslagen laadbakken bevatten volgens rederij MSC gevaarlijk spul.

Een groot deel van het strand op Schiermonnikoog is opgeruimd, meldde burgemeester Ineke van Gent eerder zaterdagavond. Het is niet nodig om zondag naar het eiland te komen om te helpen. Zaterdag hebben vrijwilligers, beroepskrachten en militairen een flink deel van het strand ontdaan van de aangespoelde spullen en rotzooi. Er is 220 ton opgeruimd.