'Opruimacties vanaf maandagmiddag gevaarlijk'

© Remko de Waal / ANP
De Veiligheidsregio Friesland adviseert vrijwilligers om vanaf maandagmiddag niet naar het Waddengebied te komen voor schoonmaakacties.
De veiligheidsregio meldt dat het opruimen van spullen uit overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe door een harde storm gevaarlijk is.

Woensdag weer helpen

Zolang de weersomstandigheden het toelaten, blijven bedrijven wel troep uit containers van de MSC Zoe weghalen. Zij zijn beter dan vrijwilligers toegerust om in stormachtig weer te blijven werken, aldus de veiligheidsregio.
Vermoedelijk kunnen vrijwilligers vanaf woensdag weer helpen bij het schoonmaken van de kustlijn.

Storm op dinsdag

Weeronline meldt vanaf maandagmiddag onstuimig weer met landinwaarts een krachtige zuidwestenwind. Maandagavond draait de wind naar het westen tot noordwesten. Vooral in de noordelijke kustgebieden wordt de wind stormachtig. Daarbij is er kans op windstoten tot circa 90 kilometer per uur.

Ruim 270 containers verloren

De MSC Zoe verloor dinsdagnacht 277 containers. Verscheidene dreven richting de Nederlandse Noordzeekust, in de Duitse wateren zijn er tot dusver twintig gesignaleerd of met behulp van sonar gelokaliseerd. Ze zijn nog niet geborgen. Twee van de overboord geslagen laadbakken bevatten volgens rederij MSC gevaarlijk spul.
Een groot deel van het strand op Schiermonnikoog is opgeruimd, meldde burgemeester Ineke van Gent zaterdagavond. Het is niet nodig om zondag naar het eiland te komen om te helpen. Zaterdag hebben vrijwilligers, beroepskrachten en militairen een flink deel van het strand ontdaan van de aangespoelde spullen en rotzooi. Er is 220 ton opgeruimd.