Instellingen

Jaar cel geëist voor verkoop illegaal vuurwerk aan minderjarigen

De 22-jarige man handelde in zwaar, illegaal vuurwerk
De 22-jarige man handelde in zwaar, illegaal vuurwerk © ANP
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tegen een 22-jarige man uit Peizermade twaalf maanden cel geëist wegens het verkopen van zwaar, illegaal vuurwerk aan minstens drie minderjarigen.
De man handelde via zijn Instagramaccount Vuurwerk050. De jeugdige kopers verkochten het spul vervolgens op middelbare scholen. Van de straf moet drie maanden voorwaardelijk zijn.

Kracht van een handgranaat

Volgens het OM heeft de man zich van 2015 tot en met 2017 beziggehouden met de handel in zwaar vuurwerk. 'Zwaar, illegaal vuurwerk, zoals in deze zaak, heeft vaak de kracht van een handgranaat', aldus de officier van justitie voor de rechtbank in Zwolle.

Instagram

De man ging berekenend te werk, vindt het OM, en had via Instagram een groot bereik. Hij zou gebruik hebben gemaakt van dwingende verkoopmethodes, zoals wincodes en promo's, waaraan pubers moeilijk weerstand zouden kunnen bieden.
De officier: 'Met die like-en-winacties wordt het gevaarlijke vuurwerk nog toegankelijker.'

Lol en spanning

De 22-jarige man zweeg bij de politie. Vandaag bekende hij de handel. Hij deed dit voor de lol en spanning. Maar hij wist nu wel beter, zei hij. De officier vond dat de man berekend te werk was gegaan. Hij bood zijn handel op een dwingende wijze aan via onder meer  'like-en-win'-acties. 

Zelf nog een puber

De officier hield er rekening mee dat de man niet eerder voor een misdrijf is veroordeeld. Willem Schoo, de advocaat van de man, pleitte voor een veroordeling volgens het jeugdstrafrecht.
'Mijn cliënt is zelf nog een puber. Een gevangenisstraf zal zijn leven afbreken', zei de raadsman. 
De rechtbank in Zwolle doet uitspraak op 21 januari.