Instellingen

Vrijwilligers lopen gevaar bij opruimen 'containertroep'

Een bult met aangespoelde goederen in Schiermonnikoog
Een bult met aangespoelde goederen in Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch

Opruimende vrijwilligers lopen soms ongewild gevaar bij het opruimen van het afval van de ramp met het containerschip MSC Zoe.

Dat schrijft gemeente Het Hogeland in een persbericht over de vrijwillige hulpacties. Tot woensdag zijn mede door de komende storm alle opruimacties langs de Groninger Noordkust opgeschort.

Gevaarlijke situaties

Overal langs de kust en op de eilanden melden mensen zich spontaan om te helpen met het schoonmaken van stranden, dijken en kwelders. Hartverwarmend, maar er kleven ook nadelen aan alle helpende handen.

Mensen lopen rond bij grote machines die bezig zijn met schoonmaakwerkzaamheden, wat gevaarlijke situaties tot gevolg heeft. Op de kwelders zakken mensen weg in de modder. Ook worden vogels verstoord in natuurgebieden. Bovendien zorgt de massale hulp soms voor drukte op wegen naar de kust, waardoor de bereikbaarheid voor hulpdiensten in het geding komt.

Coördineren

Zeven betrokken organisaties zaten maandagochtend met elkaar om tafel om te praten over een plan van aanpak.

'We hebben met elkaar geconcludeerd dat we de opruimacties moeten coördineren', zegt burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland over dat overleg. 'We wachten af wat voor afval de storm ons brengt en komen daarna met een adequaat plan van aanpak.'

Niet opschalen

Opschalen naar een hoger veiligheidsniveau, zoals vandaag in Friesland gebeurde, is volgens Bolding in Groningen niet aan de orde.

'Dat is hier wat ons betreft niet nodig, omdat het kustgebied zich alleen uitstrekt over de gemeente Het Hogeland. In Friesland zijn er veel meer gemeenten betrokken. Wel is er morgen een informeel overleg met de meest betrokken burgemeesters, waaronder die van Groningen. Dat is ook de voorzitter van de Veiligheidsregio.'

Trots

Bolding zegt verder onder de indruk te zijn van de inzet van alle vrijwilligers.

'Wat we zien is trots. Trots op ons landschap en trots op ons werelderfgoed. Maar desondanks is een pas op de plaats nodig', aldus de burgemeester.