KNMI: Minder bevingen in Groningen vorig jaar

Zeerijp was het middelpunt van alle aardbevingen
Zeerijp was het middelpunt van alle aardbevingen © ANP
Groningen is vorig jaar minder getroffen door aardbevingen dan in 2017. In totaal trilde de grond in 2018 negentig keer.
Vijftien bevingen hadden een kracht van 1,5 of hoger.
Een jaar eerder ging het nog om 123 bevingen, waarvan achttien een magnitude van minstens 1,5 hadden, aldus het KNMI. Ook in de jaren ervoor waren er ongeveer 120 bevingen per jaar.

Zeerijp

De zwaarste beving vorig jaar gebeurde op 8 januari in Zeerijp. Die schok had een kracht van 3,4. Het was de zwaarste aardbeving in Nederlands sinds 2012.

Zwaartepunt

Het KNMI heeft ook uitgerekend waar het middelpunt van alle aardbevingen lag, het zogeheten zwaartepunt. Dat ligt bij Zeerijp, het epicentrum van de zwaarste bevingen. De afgelopen jaren lag het middelpunt zo'n 10 kilometer zuidelijker.

Overige bevingen

Noord-Holland had ook een aardbeving door gaswinning, op 5 juni bij het dorp Warder. Die had een kracht van 2,5. Het was de eerste beving in Noord-Holland sinds 2015.
Ook in Limburg trilde de grond een aantal keer. Eind juli en begin augustus waren er elf aardbevingen bij Heerlen en Landgraaf door natuurlijke breuklijnen in de grond. Bij Venlo was er in september een aardbeving die waarschijnlijk werd veroorzaakt door het winnen van aardwarmte.