Coupures zijn gesloten, straks ook dijkbewaking (update)

Dijkbewaking
Dijkbewaking © Marco Grimmon/RTV Noord
Waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's stellen dinsdagmorgen volledige dijkbewaking in en de coupures (dijkdoorgangen) in Delfzijl zijn inmiddels gesloten. Dit heeft het waterschap kort na middernacht bekendgemaakt.
Rond 12:50 uur dinsdagmiddag wordt door de hoge waterstand in combinatie met de noordwesterstorm een zeewaterstand van 4.20 meter boven NAP verwacht bij Delfzijl.

Containerramp

Het waterschap maakte eerder op de dag al bekend dat er dijkbewaking kwam. Er werd toen nog een waterstand van drie meter boven NAP verwacht. Normaal wordt dijkbewaking pas ingesteld bij 3.80 meter boven NAP.
'Maar omdat er nog veel troep en mogelijk ook containers in het water drijven, houden we onze dijk tussen Eemshaven en Lauwersoog dinsdag extra goed in de gaten. Een koelkast of container die met kracht tegen de dijk wordt geslagen, kan beschadigingen veroorzaken',
De coupures in Delfzijl zijn tussen 7.30 en 8.30 uur gesloten. De verwachting is dat de kades onder zullen lopen. De waterschappen roepen mensen op hun geparkeerde aurto weg te halen en of geen auto's in de (buitendijkse) haven te parkeren.