Instellingen

Directeur voormalig PPG in Westerbroek plotseling weg

Nippon Electric Glass, het voormalige PPG
Nippon Electric Glass, het voormalige PPG © Google Street View

Locatiedirecteur Gerard Burger van Nippon Electric Glass, het voormalige PPG, in Westerbroek is per 1 januari vertrokken als directeur. Dat bevestigt zijn beoogde opvolger Teun Bakker.

'Gerard Burger is in goed overleg vertrokken. Maandag heeft hij afscheid genomen. Hij heeft veel voor het bedrijf betekend. Toen PPG in 2016 werd overgenomen, was de afspraak dat hij op termijn plaats zou maken voor een opvolger,' zegt Bakker, die nu interim algemeen directeur is, tot de OR met zijn benoeming instemt.

Burger was zeventien jaar lang, al sinds 2001, directeur van (toen nog) PPG in Westerbroek. In die hoedanigheid beleefde hij in 2013 een turbulente periode, waarbij het maar weinig scheelde of de Amerikaanse eigenaar had de vestiging gesloten.

Het personeel moest na een felle strijd de overgang van vijf- naar vierploegen diensten slikken om het bedrijf rendabel te houden. Deze maatregel werd drie jaar later weer teruggedraaid, maar daarvoor leverde het persopneel wel 2,6 % van het loon in.

Nieuwe oven

Een paar maanden later, in juni 2016, nam de Japanse branchgenoot NEG de glasvezelsectie over van PPG. Dat betekende de redding van het bedrijf. Zo investeerden de Japanners 53 miljoen euro in een nieuwe oven die in februari 2019 operationeel zou moeten zijn. Dat zou de concurrentiepositie van de fabriek in Europa ten goede komen. Er zijn tientallen nieuwe banen mee gemoeid.

Betekenis

Bakker vindt dat PPG, en later NEG, veel aan Gerard Burger te danken hebben: 'Toen de Amerikanen de zaak dreigden te sluiten heeft hij gedaan gekregen dat het bedrijf toch open kon blijven, door de kosten te drukken. Daarna heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de overname door NEG. En ook heeft hij gezorgd voor continuïteit door die grote investering eruit te slepen.'

Duurder

Teun Bakker bevestigt dat die laatste operatie duurder uitvalt, maar wil niet zeggen hoeveel. Ook vindt de oplevering van de oven een paar maanden later plaats dan gepland: 'Maar dat is afgestemd met de eigenaar van het bedrijf.'

De glasvezelproducten van NEG worden onder meer gebruikt in kunststof onderdelen van auto's. Bij NEG werken momenteel zo'n 500 mensen, waarvan driekwart in vaste dienst.

Gerard Burger zelf is onbereikbaar voor commentaar.