Instellingen

Opsteker voor puinruimers: storm zorgt voor weinig extra afval

Op Schier spoelde door de storm maar weinig rommel aan
Op Schier spoelde door de storm maar weinig rommel aan © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De stormachtige wind heeft weinig gevolgen gehad voor de containerlading die vorige week van vrachtschip MSC Zoe in de Noordzee viel..
Her en der kwam wat plastic en piepschuim aan land, 'maar het viel 's ochtends mee, het viel 's middags mee en het valt nog steeds mee', aldus de Veiligheidsregio Fryslân.

Opsteker

Een woordvoerder noemt het een opsteker 'na alle grootse en meeslepende rommelplakkaten die we de afgelopen dagen opgeruimd hebben'.
Bij Lauwersoog is volgens de Veiligheidsregio 'het een en ander aangespoeld'. 'Maar ook niet zoveel dat je een opruimploeg van vijfhonderd mensen nodig hebt.'

Geen opruimacties

Ook op Schiermonnikoog valt de aangespoelde rommel mee. Volgens verslaggever Jeroen Berkenbosch vinden er op het eiland tot vrijdag geen gecoördineerde opruimacties plaats.
'Wel gaan professionals morgen weer verder met het opruimen. Elke ochtend zijn er nieuwe inspecties om te kijken hoeveel nieuwe spullen er zijn aangespoeld.'

Container geborgen

Op de Engelsmanplaat, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog, lag een aangespoelde container. Die is dinsdag geborgen en naar de kant gehaald. Ten noorden van Den Andel is waarschijnlijk de bovenkant van een zeecontainer aangespoeld.