Instellingen

Doan scoort voor winnend Japan op Asia Cup

Ritsu Doan (rechts) in duel met de Turkmeen Batyrov Gurbangeldi
Ritsu Doan (rechts) in duel met de Turkmeen Batyrov Gurbangeldi © EPA/STR

Ritsu Doan is de Asia Cup goed begonnen. Mede dankzij een treffer van de smaakmaker van FC Groningen won Japan het eerste groepsduel van Turkmenistan: 3-2.

Doan speelde net als bij FC Groningen als een soort 'hangende rechtsbuiten' en werd veel gezocht door zijn teamgenoten. De eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor hem, maar zijn kopbal miste kracht.

Na twintig minuten kreeg hij zijn tweede kans van de wedstrijd, maar zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied werd geblokt.

Tegenvaller

De Japanners waren veel sterker dan Turkmenistan, de nummer 127 van de wereldranglijst, maar de bezoekers kwamen na een klein half uur wel op prachtige wijze aan de leiding. Amanov haalde vanaf dertig meter doeltreffend uit.

Na rust stelde Japan orde op zaken. Via twee goals binnen vijf minuten van Yuya Osako stond het na een dik uur 2-1 voor Doans ploeg.

Doan zelf maakte op prachtige wijze zelf de 3-1. In het zestienmetergebied draaide hij zich met een pirouette knap vrij en schoot diagonaal raak. Daarmee bekroonde hij een uitstekend optreden in de Japanse ploeg

Bekijk hier de goal van Doan

Geen enkel land won de Asia Cup, die om de vier jaar wordt gehouden, vaker dan Japan. Van de afgelopen vijf edities wonnen de Japanners drie keer.

Zondag spelen Doan de zijnen om 14.30 uur hun tweede groepswedstrijd tegen Oman. Donderdag 17 januari is Oezbekistan de laatste tegenstander in de poule.