Instellingen

Vrijwilligers zaterdag welkom bij nieuwe opruimactie langs dijk (update)

Een opruimactie eerder deze week
Een opruimactie eerder deze week © Archief Melarno Kraan / 112 Groningen

Vrijwilligers kunnen zaterdag opnieuw de handen uit de mouwen steken tijdens een gecoördineerde schoonmaakactie aan de Groningse kust. Dat laat de gemeente Het Hogeland weten.

De opruimactie is een samenwerking tussen Zeehondencentrum Pieterburen, Waterschap Noorderzijlvest, de Veiligheidsregio Groningen en de gemeente Het Hogeland.

Aanmelden bij zeehondencrèche

De zeehondencrèche coördineert de inzet van vrijwilligers. Die kunnen zich daar ook (nog steeds) melden. Donderdag zei het Zeehondencentrum nog dat nieuwe aanmeldingen niet nodig waren.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Het Hogeland is er plek voor maximaal veertig mensen. De opruimactie start om 10.00 uur bij 't Zielhoes in Noordpolderzijl en duurt tot 16.00 uur.

Zes kilometer Waddendijk

Doel van de opruimactie is om de zes kilometer Waddendijk tussen Noordpolderzijl en Westernieland te ontdoen van afval dat is vrijgekomen bij het containerongeluk op de MSC Zoe op 1 januari.

De kwelders hoeven niet te worden schoongemaakt: die zijn al grotendeels schoon, met dank aan de storm van afgelopen dinsdag.

Plastic korrels later opgeruimd

Op de kwelders liggen nog wel granulaatkorrels, maar die plastic korrels worden op een later moment verwijderd door ervaren vrijwilligers en natuurgidsen.

Voor niet-kenners zijn de kwelders verboden terrein. Dat heeft niet alleen te maken met veiligheidsredenen, maar is ook bedoeld om de natuur in het kwetsbare gebied niet onnodig te verstoren.

Burgemeester heeft er zin in

Een van de vrijwilligers die zaterdag meedoet aan de opruimactie is burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland.

'Hartverwarmend om te ervaren hoeveel mensen begaan zijn met het unieke Waddenlandschap. Ik reken op een grote opkomst, morgen. Laarzen en oude, warme kleren aan en de handen uit de mouwen. Ik heb er zin in!', zegt Bolding.

In een eerdere versie van dit bericht sprak een woordvoerder van gemeente Het Hogeland over maximaal vierhonderd vrijwilligers die zaterdag welkom zijn. Dit getal blijkt verkeerd; volgens Zeehondencentrum Pieterburen zijn slechts veertig mensen welkom.