Instellingen

RUG-wetenschappers lanceren site om Waddenplastic in kaart te brengen

© Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen roepen bezoekers van het Waddengebied op om door te geven waar nog plastic ligt.

Daarvoor hebben de onderzoekers een speciale app en site ingesteld. Hiermee hoopt de RUG een beter beeld te krijgen van de vervuiling in het Waddengebied, nadat vorige 291 containers van de MSC Zoe afvielen.

Onderzoek

Onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen hebben marien ecologen uit heel Nederland afgelopen dagen op Schiermonnikoog uitgezocht wat de beste methode is om het plastic in kaart te brengen.

Marien ecoloog Laura Govers (RUG/NIOZ): 'We hebben gekozen voor een methode waarbij alle mensen met een groot hart voor de wadden mee kunnen doen.'

Gerichte schoonmaakacties

Govers vervolgt: 'Hiermee krijgen we hopelijk een goed ruimtelijk beeld waar de korrels liggen. Dit kan helpen om gerichte schoonmaakacties op touw te zetten. Daarnaast kan deze data een goede uitgangssituatie zijn voor lange termijn onderzoek.'

Omdat de aangespoelde plastic korrels mogelijk grote ecologische gevolgen hebben voor de kwetsbare waddennatuur, hebben de onderzoekers deze week al een eerste inventarisatie uitgevoerd om in kaart te brengen wat er nu eigenlijk ligt op het eiland. Ook de storm van afgelopen dinsdag is hierin meegenomen.

Instructiefilmpje

Voor wie mee wil helpen, heeft de RUG onderstaand instructiefilmpje gemaakt: