Instellingen

Bergingsschepen onderweg naar Eemsgeul (update)

© De Vries Media

Twee bergingsschepen zijn vrijdagavond vertrokken richting de Eemsgeul. Daar gaan ze proberen de eerste van ruim 200 containers te bergen.

De containers zijn afkomstig van de MSC Zoe. Die verloor op Nieuwjaarsdag 291 containers op de Noordzee boven de Waddeneilanden. Een deel van de verloren containers is opengebarsten, waardoor veel troep is aangespoeld op de waddenkust.

Vertraging

Rijkswaterstaat zou eigenlijk vrijdagochtend al beginnen met de berging van de containers, maar dat liep vertraging op. Zo moest onder meer nog apparatuur geïnstalleerd worden.

Dat is inmiddels gebeurd, meldt Rijkswaterstaat. Op een van de schepen is onderzoeksapparatuur geïnstalleerd. Ook is er een grote kraan gemonteerd.

Slecht weer verwacht

De eerste container die geborgen wordt, ligt in de Eemsgeul. Deze ligt flink in de weg.

'Die container ligt in een gebied iets boven Rottumerplaat. We verwachten dat de twee schepen zaterdagmiddag rond het middaguur aankomen', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het is nog onduidelijk of de twee bergingsschepen ook echt aan bergen toekomen. 'Het wordt slecht weer, we verwachten hoge golven. De weersomstandigheden en hoe de container erbij ligt, bepalen of er echt gewerkt kan worden.'

Miljoenenklus

In totaal liggen er nog 271 containers op de zeeboden. Rijkswaterstaat zegt een aardig goed beeld te hebben van de locaties hiervan.

Volgens Rijkswaterstaat gaat de complete berging maanden duren. De miljoenenklus wordt volledig betaald door rederij MSC.