Lees terug: Boomstra nog één winstpartij verwijderd van wereldtitel

Roel Boomsma, in actie tegen Schwarzman.
Roel Boomsma, in actie tegen Schwarzman. © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Wie wordt wereldkampioen dammen? Wordt het Groninger Roel Boomstra of de Rus Alexander Schwarzman? Dat wordt vandaag duidelijk na de dertiende ontmoeting tussen beide.
De wedstrijd is live te zien, via de stream onderaan dit artikel of via RTV Drenthe.

Twee keer winnen

Van de twaalf tot nu toe gespeelde partijen eindigden er elf in remise. Roel Boomstra won één keer. De reglementen schrijven voor dat er drie zeges nodig zijn voor de wereldtitel. Dat betekent dat Boomstra nog twee keer moet winnen om zich tot kampioen te kronen. Schwarzman moet drie keer winnen.

Rapid, Blitz en Superblitz

Vandaag valt de beslissing in een zogenoemde barrage. Die kan uit drie ronden bestaan: Rapid, Blitz en Superblitz.
De Rapid bestaat uit drie partijen van twintig minuten, met tien seconden bonus per zet. Wanneer er dan nog geen beslissing is gevallen, wordt in de Blitz de speeltijd nog korter: maximaal drie partijen van tien minuten en vijf seconden bonus per zet.
Als er dan nog geen winnaar bekend is, dan wordt overgegaan naar de Superblitz: drie partijen van tien minuten en twee seconden bonus per zet. De Superblitz gaat net zolang door tot een van de dammers in totaal drie partijen heeft gewonnen.

Livestream

De barrage begint vandaag om 10.00 uur en wordt weer gespeeld in de studio van RTV Drenthe. Publiek is welkom om daar de partij te volgen, maar kan het ook zien via onderstaande livestream.