Instellingen

Dammer Roel Boomstra voor de tweede keer wereldkampioen

Roel Boomstra (links) doet een zet onderweg naar de wereldtitel
Roel Boomstra (links) doet een zet onderweg naar de wereldtitel © RTV Drenthe

Dammer Roel Boomstra (25) uit Stad is voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen geworden. Na twintig partijen kreeg hij de Russische titelhouder Alexander Schwarzman op de knieën.

Met twee wereldtitels streeft hij Groninger Jannes van der Wal voorbij. Van der Wal was één keer 's werelds beste.

Remise na remise

Boomstra en Schwarzman hielden elkaar tot aan de barrage van zondag goed in evenwicht. Alleen Boomstra wist een partij te winnen, de overige elf partijen eindigden in remise. Volgens de reglementen wordt de titel pas vergeven bij minimaal drie overwinningen.

Barrage

Omdat dit zowel Boomstra als Schwarzman in de reguliere reeks partijen niet lukte, volgde de barrage in de studio van RTV Drenthe. Ook hier waren het remises die de klok sloegen.

Na drie partijen zonder winnaar werd de tijdsdruk verhoogd. Boomstra sloeg meteen toe en pakte in de vierde partij van de dag zijn tweede overwinning in de tweekamp.

Opnieuw volgde een aantal remises. In de achtste partij maakte de beschikbare tijd het verschil en greep Boomstra zijn derde winst en daarmee zijn tweede wereldtitel.

'Het ging fantastisch'

Boomstra was in de wolken met zijn titel. 'Het ging fantastisch, het was een prachtige overwinning. Het was wel spannend in die laatste partij; ik zag de seconden wegtikken en dacht alleen maar, laat die vlag vallen', zei hij op RTV Drenthe.

Verliezer Schwarzman toonde geen spoor van teleurstelling. Hij erkende dat Boomstra de beste was. 'Heeft hij soms doping genomen? Ik heb hem nog nooit zo goed zien spelen als in deze barrage', sprak de Russische grootmeester met gespeelde verbazing. 'Hij verdient de titel.'