Instellingen

Weer lijnvluchten Eelde-Kopenhagen, maar wel in kleiner toestel

© Jos Schuurman / FPS

Vanaf 4 maart kan er opnieuw gevlogen worden van Groningen Airport Eelde naar Kopenhagen. De vluchten worden uitgevoerd door AIS Airlines, in een toestel dat plaats biedt aan negentien passagiers.

In de periode 4 maart tot en met 26 oktober wordt er van maandag tot en met vrijdag twee keer per dag van Eelde naar de Deense hoofdstad gevlogen en ook twee keer de andere kant op. De prijzen voor een enkele reis variëren van 99 euro voor het goedkoopste ticket tot 359 voor het duurste.

Geen beroep op routefonds

De vliegmaatschappij en het vliegveld hebben een contract voor onbepaalde tijd gesloten. AIS Airlines maakt geen gebruik van geld uit het routefonds, waar de aandeelhouders aan bijdragen. Dat fonds is ingesteld om luchtvaartmaatschappijen ertoe te bewegen te kiezen voor Eelde. Met geld uit dat fonds kan promotie gemaakt worden, of eventuele aanloopverliezen gecompenseerd.

De presentatie van de plannen op het vliegveld

(Foto: Peter Steinfort/RTV Noord)

Voor de zakelijke markt

AIS Airlines is een Nederlandse luchtvaartmaatschappij, die met name in Scandinavië actief is. Het richt zich vooral op de zakelijke markt.

Afgelopen december was Eelde juist de verbinding met Kopenhagen kwijtgeraakt, toen Nordica een punt zette achter de lijnverbinding. De toestellen van Nordica hadden wel ruimte voor meer passagiers dan straks mee kunnen met de vlucht van AIS Airlines.

Jetstream 32

AIS Airlines maakt voor de vliegverbinding tussen Eelde en Kopenhagen in eerste instantie gebruik van het toestel Jetstream 32, maar wil in de toekomst gaan vliegen met een Boeing 737.

Vertrokken leden Raad van Commissarissen

De directie van het vliegveld wil niet verder uitweiden over het vertrek van twee leden van de Raad van Commissarissen. De leden stapten zondagavond op omdat er binnen de RvC een verschil van inzicht is over de toekomst van het vliegveld. 

De aandeelhouders van het vliegveld laten weten dat ze de huidige situatie betreuren. 'Aan de voorzitter van de RvC is gevraagd de aandeelhouders hierover zo snel mogelijk nader te informeren dan wel duiding te geven', aldus de aandeelhouders in een gezamenlijke verklaring. 

De aandeelhouders van het vliegveld zijn de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Tynaarlo en Assen.