Instellingen

Werkstraf geëist voor betrokkenheid bij inbraak in coffeeshop

© Sjoerd Halma/RTV Noord (fotobewerking)

Een 25-jarige man uit Utrecht hoorde maandag een werkstraf van honderd uur en daarnaast een maand voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen voor betrokkenheid bij een inbraak in een coffeeshop in Groningen.

De inbraak gebeurde op 14 januari vorig jaar, bij Coffeeshop Rag-a Muffin aan de Noorderstationsstraat in Groningen. Bij de inbraak werd een flinke hoeveelheid hennep en bijna 30.000 euro buitgemaakt.

Tweemaal alarm

De eigenaresse van de coffeeshop kreeg die dag twee keer een melding dat het alarm van de shop was afgegaan.

Uit nader onderzoek bleek dat er met de deur van de coffeeshop was gerommeld. Ook was een bedieningskastje van de deur vernield.

'Bigbags met buit'

Bewakingsbeelden tonen dat een van de drie verdachten met een pasje de deur opent (de zogeheten flippermethode), waarna twee andere verdachten naar binnen gaan.

Korte tijd later lopen ze gedrieën met zogeheten 'bigbags' vol buit naar een witte auto en rijden weg.

Verdachte spoorloos, geld spoorloos en hennep ook

Agenten herkennen de Utrechter verdachte, die in de tijd van de inbraak veel in Groningen verbleef. Een tweede verdachte in deze zaak moet later dit jaar voor de rechter verschijnen, maar de derde verdachte in deze zaak is tot op heden spoorloos.

De buitgemaakte hennep en het geld zijn ook verdwenen.

Niet aanwezig bij zaak

De verdachte verscheen maandag niet op zitting. 'Hij neemt zijn verantwoordelijkheid niet, en dat reken ik hem ook aan', zei de officier.

Over twee weken volgt de uitspraak.