'Piepschuimzuigers' nog niet naar Schiermonnikoog

Kor van der Flier (rechts) bij de piepschuimzuiger
Kor van der Flier (rechts) bij de piepschuimzuiger © RTV Noord
De zuigauto's van de Van der Flier Groep in Winschoten staan klaar om te worden ingezet om kleine piepschuimkorrels van het strand en de duinen op Schiermonnikoog te verwijderen.

45.000 kubieke meter lucht

Het gaat om zogeheten grondzuigers die normaal gesproken ingezet worden voor het maken van sleuven in de grond. 'Door grond weg te zuigen kun je dat doen zonder schade te veroorzaken aan kabels en leidingen', zegt Kor van der Flier.
Het gaat volgens hem om een soort superstofzuiger: 'De turbines in het apparaat kunnen 45.000 kubieke meter lucht per uur door de machine zuigen'. 

Niet eenvoudig

Met die zuigers kan het strand en de duinen worden schoongemaakt, zo bleek uit een test eind vorige week op het eiland.
De korrels en het zand die in de grote opvangbak boven op de wagen terecht komen worden afgevoerd als afval. Maar het zal geen eenvoudige klus worden, waarschuwt Van der Flier: 'Het gaat om een groot gebied dat deels slecht toegankelijk is'. 

'Geen flauw idee'

Het is dus de vraag of de Winschoter zuigers daadwerkelijk ingezet gaan worden, denkt Van der Flier: 'We hebben geen flauw idee, er zijn een heleboel partijen die daarover aan het denken zijn, en daar zitten wij niet bij.'
Maar er is volgens hem wel haast geboden: 'Hoe langer het duurt, hoe dieper de korrels wegzakken en hoe moeilijker het wordt ze op te ruimen.