Instellingen

Waakzaam Woldendorp stopt ermee: 'Ons doel is behaald'

Pieter Stapel bij de kerk van Woldendorp
Pieter Stapel bij de kerk van Woldendorp © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Belangenvereniging Waakzaam Woldendorp trekt de stekker eruit. De groep streed voor erkenning van aardbevingsschade in het buitengebied.

Het gaat om dorpen onder de rook van Delfzijl, zoals Woldendorp, Termunten, Termunterzijl en Borgsweer.

Onderzoek

Dit gebied viel jarenlang buiten de zogenoemde contourlijn, waardoor de NAM en het Centrum Veilig Wonen (CVW) aardbevingsschade niet erkenden.

De TU Delft onderzocht 69 huizen in dit gebied en kwam afgelopen zomer tot de conclusie dat schade door aardbevingen ook daar niet uitgesloten kan worden.

Steun Pieter Smit

Tal van bewoners kregen jarenlang nul op het rekest. Daarom richtten oud-Woldendorper Pieter Stapel, Miriam Mercuur en Hiltje Zwarberg uit Termunterzijl Waakzaam Woldendorp op.

Het initiatief kreeg financiële steun van de vorig jaar overleden burgemeester Pieter Smit van Oldambt, omdat ook dorpen in die gemeente met het probleem kampten.

Doelen behaald

Namens het bestuur heeft Stapel de leden nu gevraagd om de vereniging op te heffen. Volgens hem zijn de doelen behaald:

'Ik kan met een tevreden gevoel terugkijken op de periode van Waakzaam Woldendorp. Vooral het onderzoek van de TU Delft heeft voor verandering gezorgd. Het meerendeel van de schades in de dorpen wordt nu gerepareerd. Ze kunnen niet meer zeggen dat er niks aan de hand is', vertelt Stapel.

Kosten blijven doorgaan

Daarnaast lopen de kosten voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de website gewoon door, terwijl er geen inkomsten meer zijn:

Stapel: 'We hebben helaas vorig jaar afscheid moeten nemen van onze steunpilaar Pieter Smit. Toen waren enkele leden bereid een bijdrage te leveren. Komend jaar dreigt opnieuw een tekort, dus lijkt het ons beter de vereniging op te heffen.'

Rechtszaken

Wel blijven Stapel en consorten individuele gevallen steunen. Enkele inwoners hebben nog rechtszaken lopen tegen de NAM, waaronder Zwarberg zelf.

De vereniging moet nog een datum prikken, maar hoopt in maart een opheffingsvergadering te kunnen houden in Woldendorp, waar het ooit allemaal begon.