Waddenburgemeesters bedanken helpers: 'Hartverwarmend'

Burgemeester Ineke van Gent bedankt militairen voor hun hulp bij de opruimactie op Schiermonnikoog.
Burgemeester Ineke van Gent bedankt militairen voor hun hulp bij de opruimactie op Schiermonnikoog. © Gemeente Schiermonnikoog
De burgemeesters van de Waddeneilanden bedanken iedereen die heeft geholpen bij het opruimen van de stranden na de containerramp met vrachtschip MSC Zoe. Dat doen ze in een gezamenlijke verklaring en advertentie.
De massale hulp vinden de burgemeesters 'hartverwarmend'. De liefde voor de Waddeneilanden was volgens hen overal zichtbaar. 'Samen hebben we de gevolgen van een enorme milieuramp kunnen beperken'.
In de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 januari verloor het schip 291 containers. Een deel van die containers spoelde aan op de eilanden. Ook lagen de stranden bezaaid met spullen.
Op Schiermonnikoog werd het leger ingezet. Samen met meer dan duizend vrijwilligers werd het strand weer nagenoeg schoongeveegd.
De afgelopen dagen zijn er geen nieuwe schoonmaakacties geweest. Professionals zijn bezig met de opruimwerkzaamheden. Er spoelt weinig nieuwe rommel aan. Elke dag communiceert de gemeente Schiermonnikoog hierover.
Een samenvatting van de containerramp op Schiermonnikoog: