Instellingen

Aandeelhouders moeten zelf toetsen of ze terecht geld geven aan 'Eelde'

Nordica vloog tot eind vorig jaar op Eelde
Nordica vloog tot eind vorig jaar op Eelde © Jos Schuurman/FPS

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil niet zeggen of er bij Groningen Airport Eelde sprake is van onterechte staatssteun. Ze verwijst naar de aandeelhouders.

Dat schrijft RTV Drenthe.

Tweede Kamerleden Suzanne Kröger van GroenLinks en Cem Laçin van de SP hadden de minister ernaar gevraagd. De Kamerleden vroegen zich af of de luchthaven ten onrechte geld krijgt van de aandeelhouders voor zogenaamde NEDAB-kosten. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor brandweer en veiligheid.

Aandeelhouders verantwoordelijk

En dan is er nog het routefonds waar luchtvaartmaatschappijen geld uit krijgen om een route op te starten. Tien miljoen euro zat er in het fonds, dat wordt beheerd door de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij, NOM.

Zo kreeg Nordica miljoenen uit het fonds voor de routes naar München en Kopenhagen. Eind vorig jaar stopte de maatschappij met deze lijndiensten.

De aandeelhouders - de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo - storten het geld in het routefonds en betalen ook jaarlijks de kosten voor brandweer en veiligheid. Dat is volgens Europese regels verboden, zo vinden de Kamerleden.

Geen sprake van staatssteun

Volgens Van Nieuwenhuizen is het aan de aandeelhouders om in Brussel bij de Europese Commissie na te gaan of het mag.

De bewindsvrouw zegt er niets over. Ook omdat ze niet betrokken is geweest bij het besluit van de aandeelhouders om de komende tien jaar miljoenen te investeren in de luchthaven. Daarbij is ook afgesproken dat de aandeelhouders de NEDAB-kosten betalen.

'Diensten van algemeen belang'

Wel meldt de minister in de brief dat er 'geen sprake van staatssteun is als de overheid bijdraagt in de kosten van niet-economische diensten van algemeen belang'. En dat zijn kosten voor veiligheid en brandweer.

Bovendien is er geen sprake van steun als de overheid 'marktconform' handelt. En dus zou het geoorloofd zijn wat er in het Noorden wordt gedaan.

VOLE

De vereniging van omwonenden van de luchthaven, VOLE, heeft ook meerdere malen aangedrongen op onderzoek naar staatssteun.