Instellingen

Lees terug Kamerdebat: Wiebes: 'Ik ben niet vies van pardons, maar dat kan hier niet'

Minister Eric Wiebes tijdens het debat
Minister Eric Wiebes tijdens het debat © Lex van Lieshout/ANP
Groningers op de tribune van de Tweede Kamer
Groningers op de tribune van de Tweede Kamer © Bart Maat/ANP
Het Groningse Kamerlid Sandra Beckerman tijdens het debat
Het Groningse Kamerlid Sandra Beckerman tijdens het debat © RTV Noord
De Tweede Kamer debatteerde woensdag met minister Eric Wiebes van Economische Zaken over de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie in onze provincie.
De hoofdpunten van het debat staan hieronder op een rijtje. In ons (inmiddels gesloten) liveblog vind je een uitgebreid verslag van het debat, inclusief video's.

Hoofdpunten debat:

* Het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman trapt het debat af: 'Laat vandaag niet weer de dag worden van mooie woorden, maar de dag van daden'.
* Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) wil, net als de SP en de PvdA, een parlementaire enquête in 2020. Hij gaat daarover een motie indienen.
* 'Hoe groot is nou het risico dat de Groningers de boel bedonderen?', vraagt het Groningse PvdA-Kamerlid Henk Nijboer aan de minister. 'Zie de ellende, voel de moedeloosheid.'
* Ook de Partij voor de Dieren is voor een parlementaire enquête over de gaswinningsproblematiek in Groningen.
* Regeringspartij ChristenUnie wil eveneens een parlementaire enquête, maar Carla Dik-Faber moet nog met haar fractie overleggen over het juiste moment.
* Mede-regeringspartij CDA vindt het, net als de ChristenUnie, te vroeg voor een parlementaire enquête.
* En ook regeringspartij D66 'zit een beetje met de timing' van een parlementaire enquête.
* De SGP wil pas een parlementaire enquête als de uitvoering op gang is gekomen.
* Minister Eric Wiebes antwoordt: '2018 was echt een beleidsjaar, 2019 moet het jaar van de uitvoering worden'.
* Wiebes zegt dat hij niet vies is van een generaal pardon, maar 'dat kan hier niet'. 'Een schade is soms alleen een telefoonnummer; een bedrag is niet bekend.'
* Wiebes kan zich wel vinden in voorstel regio om schade tot bepaald bedrag meteen te laten repareren door een aannemer. Controle is dan steekproefsgewijs.
* Deze variant zou vanaf april kunnen worden ingevoerd. De minister zegt toe om eind deze maand te schetsen hoe de variant er precies uit komt te zien.
* Aan het eind van het debat dient de voltallige oppositie een motie in met het verzoek om de vijf voorstellen van de provincie Groningen, de zeven bevingsgemeenten, het Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging 'onverkort ter harte te nemen en uit te voeren'.

Bekijk hieronder ons liveblog (het laatste bericht staat bovenaan):