Instellingen

Verdachten drugslab blijven vastzitten

Verschillende xtc-pillen.
Verschillende xtc-pillen. © Bas Czerwinski/ANP

Twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het produceren van amfetamine in een schuur in Eerste Exloërmond blijven langer vastzitten. Dat bepaalde de rechter woensdag in een pro-formazitting.

Het drugslab – dat achter een woonboerderij lag – werd op 30 oktober 2018 opgerold. Het zou er vanaf 1 juli 2018 hebben gezeten. 

De officier van justitie verdenkt de 51-jarige eigenaar van de woonboerderij ervan dat hij de schuur verhuurde voor het fabriceren van harddrugs. En dat hij hieraan meewerkte. 

Onder druk gezet

Volgens de advocaat van de verdachte wist de man niet wát er in de schuur werd gefabriceerd. Sterker nog, hij werd onder druk gezet, zei de raadsman. Door wie, dat heeft de verdachte tot nu toe niet willen zeggen.

De officier van justitie betwijfelt dit. 'De verdachte wist best dat het niet om een ruimte zou gaan waarin geklaverjast zou worden. Hij kwam er, en kon het ook ruiken.'

Eigenaar drugslab

Een 64-jarige man uit Delft wordt er van verdacht eigenaar te zijn van het drugslab. Ook zou hij chemicaliën hebben vervoerd. Dat deed hij terwijl hij in zijn proeftijd zat. 

De man ontkent betrokkenheid bij de zaak. Hij zegt dat hij met hulp van de reclassering bezig was met het opzetten van zijn eigen bedrijf.  

Gevaar van herhaling

De rechter zag geen reden de voorlopige hechtenis van beide mannen op te heffen: de ernstige bezwaren staan nog steeds overeind. Volgens haar is er bovendien een te grote kans dat de mannen weer de fout ingaan. 

De inhoudelijke behandeling volgt 28 maart. Een derde, nieuwe verdachte zou op dezelfde dag gehoord worden.