KNSB: 'Draaiboeken schaatsmarathons uit de kast'

© Flickr / Jos Dielis (Creative Commons)
Schaatsbond KNSB staat paraat nu er een week met vorst aankomt. De draaiboeken voor een marathon op natuurijs zijn al uit de kast gehaald, meldt een woordvoerder van de KNSB.
'We wachten de organisaties van de marathons eerst nog af. Zodra ze echte vorst zien, komen ze in actie. Maar één ding is zeker: ze zijn er klaar voor', aldus de woordvoerder.

Concurrentie

Een marathon kan plaatsvinden zodra het ijs een dikte van drie centimeter heeft bereikt. De banen waar steevast de eerste wedstrijden op plaatsvinden, kennen allemaal een harde ondergrond: asfalt bijvoorbeeld. Daar wordt een laagje water op gespoten.
De organisatoren proberen elkaar traditioneel de loef af te steken. Noordlaren heeft er dit jaar een concurrent bij: naast Haaksbergen, Veenoord en Arnhem dingt ook Nieuw-Buinen mee naar de primeur.

Vierdaagse

De KNSB ziet daardoor kans op een vierdaagse. Woordvoerder Carl Mureau: 'Het is ons streven om meteen een vierdaagse te houden.'
Daarvoor zijn - de naam zegt het - vier banen nodig. Met vijf gegadigden is de kans op een vierdaagse logischerwijs groter. De laatste vierdaagse werd in de winter van 2010 op 2011 gehouden.

Weissensee

Mocht de vierdaagse er komen, dan is het overigens nog de vraag wat de marathonschaatsers doen. Volgende week zaterdag vindt op de Oostenrijkse Weissensee het Open Nederlands Kampioenschap op natuurijs plaats. En ook donderdag is er al een Grand Prix wedstrijd.
Wat als juist dan de eerste marathon op natuurijs van start kan gaan? Mureau moet het antwoord schuldig blijven. 'Dat is een gewetensvraag. Het is aan de schaatsers zelf.'