OM: Landbouwbedrijf Midwolda en boeren frauderen met subside

De boer zou hebben gefraudeerd met subsidie (Foto ter illustratie)
De boer zou hebben gefraudeerd met subsidie (Foto ter illustratie) © Martijn Klungel/RTV Noord
Een landbouwmechanisatiebedrijf uit Midwolda zou samen met boeren middels fraude voor tienduizenden euro's aan hogere subsidies hebben gekregen.
Dat verwijt het Openbaar Ministerie drie boeren en het bedrijf dat landbouwvoertuigen verkoopt. De rechtbank in Zwolle heeft de hele maandag uitgetrokken voor deze fraudezaak.

Sjoemelen met offertes en facturen

Volgens het Openbaar Ministerie hebben veel meer bedrijven zich op deze wijze verrijkt ten koste van de staat. Boeren die bijvoorbeeld een nieuwe zaaimachine wilden kopen, konden daar forse subsidies op krijgen.
Daarvoor was wel een offerte nodig. Als dan de aanvraag werd toegekend, wilde het ministerie een orderbevestiging en een factuur. Die werden netjes opgestuurd, maar vervolgens werden veel goedkopere voertuigen geleverd, zo meent het OM. Dit zou bij zeker negen boeren gebeurd zijn. Zes ervan hebben in ruil voor een schuldbekentenis een schikking getroffen. Zij staat daarom niet terecht.
Volgens het Openbaar Ministerie hebben veel meer bedrijven zich op deze wijze verrijkt ten koste van de staat.

Onderzoek na melding accountant

In november 2015 begon het OM een strafrechtelijk onderzoek na melding van ongeregeldheden bij het bedrijf in Midwolda, door een accountant. Niemand wilde iets zeggen, ook de boeren niet, zei de officier van justitie.

'Fout gegaan met factuur'

Maandag staan naast drie boeren ook een mededirecteur en een vertegenwoordiger van het landbouwmechanisatiebedrijf terecht. Een van de boeren heeft gezegd dat er iets fout is gegaan met de factuur. Alle andere verdachten ontkennen elke betrokkenheid.
Het Openbaar Ministerie komt later vandaag met een eis.