Instellingen

Verdachte drugslab Zuidlaren pleegt zelfmoord in cel

Het vorig jaar aangetroffen drugslab in Zuidlaren
Het vorig jaar aangetroffen drugslab in Zuidlaren © Politie

De 64-jarige man die werd verdacht van betrokkenheid bij een drugslab in Zuidlaren is overleden. Dat bevestigt zijn advocaat Fabian Siccama. De Emmenaar maakte vorige week woensdag een einde aan zijn leven in zijn cel in de gevangenis in Zwolle.

Dat meldt RTV Drenthe.

De man gold als hoofdverdachte in de zaak die draaide om een loods aan het Bolwerk in Zuidlaren. Daar werd op 6 april vorig jaar een lab ontdekt, waar crystal meth werd geproduceerd. In de loods vond de politie ook vaten met 2,9 kilo van de synthetische drug. Verder stond er een hennepkwekerij met driehonderd planten en tienduizend stekjes.

Tijdens de politie-inval in april waren zes mensen in de loods: drie vrouwen en drie mannen, onder wie ook de Emmenaar. Ze werden allemaal aangehouden. Vier verdachten kwamen al snel weer vrij, alleen de Emmenaar en een 40-jarige man uit Vietnam bleven vastzitten.

'Niks mee te maken'

In tegenstelling tot de Vietnamees, die niks wilde verklaren, bekende de Emmenaar dat hij af en toe de hennepplanten in de loods water gaf. Met het crystal meth-lab had hij niets te maken, zei hij op de drie openbare zittingen die bij de rechtbank in Assen werden gehouden.

'Het is dikke troep'

'Ik ben absoluut tegen synthetische drugs. Het is dikke troep en het stinkt. Het zou uit de samenleving moeten verdwijnen', zei de Emmenaar op de eerste zitting in juni. Hij vertelde dat hij bezig was met het oprichten van een stichting voor autistische jongeren en daarom een ruimte in de loods gebruikte. 'In ruil daarvoor gaf ik af en toe de plantjes water.'

'Onterecht vast'

Advocaat Fabian Siccama drong er telkens bij de rechtbank op aan zijn cliënt vrij te laten. Het crystal meth-lab zat in een aparte ruimte in de loods, waar zijn cliënt volgens hem niet bij kon. Hij vond het onterecht dat de Emmenaar nog vastzat, terwijl de meeste medeverdachten allang vrij waren. Ook benadrukte hij steeds dat zijn cliënt het erg zwaar had in de gevangenis. Hij leed onder meer aan een longziekte en had een post-traumatische stress-stoornis.

Desnoods een enkelband

'Ik wil me desnoods wel twee keer per dag melden bij de reclassering en ook wel een enkelband dragen', zei de man tijdens de laatste zitting in november om de rechtbank te overtuigen hem vrij te laten. Weer kreeg hij nul op het rekest.

'Tegen die beslissing zijn we in hoger beroep gegaan', zegt de advocaat van de verdachte. 'Dat diende vorige week maandag. Dinsdag heb ik mijn cliënt gebeld om te zeggen dat het hof óók besloot dat hij vast moest blijven zitten.'

Woensdag bleek de Emmenaar een einde aan zijn leven te hebben gemaakt. Zijn advocaat vermoedt dat de keuze van zijn cliënt te maken heeft met het nieuws dat hij vast bleef zitten.

Nieuwe zitting

Het Openbaar Ministerie wil er niks over kwijt.

'Volgende week woensdag staat er weer een zitting gepland, dan zal de officier er wat over zeggen', aldus een woordvoerster. Volgens Siccama ligt het voor de hand dat de aanklaagster de rechtbank gaat vragen om het OM niet ontvankelijk te verklaren. 'Iemand die is overleden kun je niet meer vervolgen.'

De strafzaak tegen de andere verdachten staat gepland in april.