Instellingen

OM eist celstraf tegen 'frauderende' boer uit Midwolda

De boer zou hebben gefraudeerd met subsidie (Foto ter illustratie)
De boer zou hebben gefraudeerd met subsidie (Foto ter illustratie) © Martijn Klungel/RTV Noord

Tegen de hoofdverdachte van fraude met EU-subsidies door agrariërs in Noord-Nederland is maandag negen maanden cel geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie kregen negen agrariërs die samenspanden met een landbouwmechanisatiebedrijf uit Midwolda voor 220.000 euro onterecht aan subsidie van de Europese Unie. 

Forse subsidies

Het Openbaar Ministerie denkt dat veel meer bedrijven zich op deze wijze hebben verrijkt ten koste van de staat. Boeren die bijvoorbeeld een nieuwe zaaimachine wilden kopen, konden daar forse subsidies op krijgen. Daarvoor was wel een offerte en een orderbevestiging nodig. Die werden netjes opgestuurd, maar vervolgens werden veel goedkopere voertuigen geleverd, zo meent het OM. Dit zou bij zeker negen boeren gebeurd zijn.

Zes ervan hebben in ruil voor een schuldbekentenis een schikking getroffen. Zij staat daarom niet terecht. Mogelijk stond het bedrijf onder druk van de boeren. Ze zouden gedreigd hebben anders voertuigen bij de concurrent te halen, zei de officier van justitie.

Schikking

In november 2015 begon het OM het strafrechtelijk onderzoek na melding van ongeregeldheden bij het bedrijf door een accountant. Niemand wilde iets zeggen, ook de boeren niet, zei de officier van justitie. Vandaar dat met zes van hen geschikt werd.

'Fout met factuur'

Maandag stonden naast drie boeren ook een mededirecteur en een vertegenwoordiger van het landbouwmechanisatiebedrijf terecht. Een van de boeren heeft gezegd dat er iets fout is gegaan met de factuur. De andere boeren en de mededirecteur – die hoofdverdachte is – ontkennen elke betrokkenheid. De zoon van de directeur gaf wel openheid van zaken. Hij hoorde 240 uur werkstraf en 3 maanden cel voorwaardelijk tegen zich eisen.

Tegen de drie agrariërs werden werkstraffen tot 100 uur en boetes tot 6.600 euro geëist. Of het OM meer bedrijven gaat vervolgen, is niet bekendgemaakt.

Het vonnis volgt op 4 februari.