Instellingen

Vliegclub gedupeerd door inbraak: '100.000 euro schade' (update)

Een vliegtuig waarbij onderdelen zijn gestolen
© Vliegclub Westerwolde
Een vernielde zijkant van een toestel
© Vliegclub Westerwolde

Een gedemonteerde vliegtuigmotor, beschadigde vliegtuigjes en gestolen onderdelen. Inbrekers hebben een ravage aangericht bij vliegclub Westerwolde. 'Voorlopig is de schade begroot op zo'n 100.000 euro', meldt de vliegclub.

De inbrekers sloegen maandagnacht toe op het vliegveld van Stadskanaal. 'Vijf vliegtuigen is aan gesleuteld', zegt Wouter Tooren van de vliegclub. 'En er zijn cockpits en dashboards vernield om hoogtemeters, snelheidsmeters, gps-apparatuur en dat soort zaken te stelen.'

Een gedemonteerde motor op het terrein van het vliegveld. Foto: Vliegclub Westerwolde

Op het vliegveld staan meerdere vliegtuigen, deels privébezit. De vliegclub heeft drie toestellen, waarvan er nu twee onbruikbaar zijn.

Betrapt?

Het vermoeden bestaat dat de inbrekers zijn gevlucht, omdat ze werden gestoord tijdens hun werk. Tooren: 'Een vliegtuig heeft een noodbaken voor wanneer het toestel neerstort. Maar ook als je rommelt aan het vliegtuig gaat deze werken.'

Dat gebeurde, waarop de eigenaar van het vliegtuig poolshoogte kwam namen. Er werd nog iemand gezien, maar eenmaal op het terrein was deze persoon onvindbaar.

Crowdfunding

Omdat er 'niet zoveel geld is om nieuwe motoren, meters en radio's te kopen', is inmiddels een crowdfundingactie gestart. De club geeft aan niet verzekerd te zijn.

De politie geeft aan dat de inbraak op het vliegveld wordt onderzocht. Er hangen camera's, maar Tooren wil nog niet zeggen wat er te zien is op de beelden.

Beloning voor gouden tip

De vliegclub zegt 'een riante financiële beloning' uit te loven voor de gouden tip die leidt naar de dader(s).

Update: Dit bericht is aangevuld met een reactie van Wouter Tooren van vliegclub Westerwolde