Instellingen

Kust is veilig voor schapen na containerramp

Schapen op de zeedijk tussen Lauwersoog en Delfzijl
© Groningen In Beeld
Eerder was de dijk nog bezaaid met puin
© Jan Been/RTV Noord

De zeedijk tussen Lauwersoog en Delfzijl is inmiddels zo schoon dat schapen er weer op mogen grazen.

Dat zegt Douwe Hollenga, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Noorderzijlvest. Hollenga informeerde woensdagavond het algemeen bestuur van de organisatie over de stand van zaken na de containerramp.

Veel kosten

De dijk is door medewerkers van het schap en vrijwilligers en met de inzet van veeg- en zuigwagens ontdaan van troep. Volgens Hollenga heeft het waterschap veel kosten gemaakt door de inzet van personeel en machines en het afvoeren van de troep.

De schade wordt geclaimd bij de verzekeringsmaatschappij van reder MSC, de eigenaar van het containerschip MSC Zoe.

Als er weer spullen aanspoelen dan halen we meteen de schapen weg en sluiten die stukken dijk af
Douwe Hollenga - Waterschap Noorderzijlvest

Schadeclaim

Volgens Hollenga heeft de reder zichzelf gemeld bij Noorderzijlvest en zijn er inmiddels afspraken gemaakt over het indienen van een schadeclaim. Noorderzijlvest trekt daarin samen op met andere getroffen organisaties, grondeigenaren en overheden. Hoe hoog de claim wordt is nog niet bekend.

Scherp in de gaten

Verheugd is Hollenga te kunnen melden dat een grote zuigmachine de dijk zo goed schoon heeft gekregen dat schapen er weer op kunnen grazen. 'Die machine heeft al die kleine korrels piepschuim weg kunnen zuigen en dus mogen de dieren er weer op', zegt hij.

Toch blijft Noorderzijlvest de zaak nauwlettend in de gaten houden. Hollenga: 'Als er weer spullen aanspoelen dan halen we meteen de schapen weg en sluiten die stukken dijk af om ze schoon te maken.'