Instellingen

Jaar cel geëist tegen man die slagers vlees aftroggelde

Gerechtsgebouw in Groningen.
Gerechtsgebouw in Groningen. © Jos Schuurman / FPS

De officier van justitie heeft donderdag een jaar cel geëist tegen een 52-jarige man die voor duizenden euro's bedrijven oplichtte in onder meer Musselkanaal, Aalden en Coevorden.

De man was actief als oplichter in de periode van 11 oktober 2016 tot en met 8 februari 2017. Inmiddels zit hij vast in Duitsland, waar hij ook betrapt werd.

Vlees, fietsen en hotelovernachtingen

Onder een valse naam troggelde de man bij meerdere slagers een grote hoeveelheid vleesproducten af die hij vervolgens nooit betaalde. Datzelfde deed hij bij tientallen fietsenzaken, waar hij elektrische fietsen huurde maar nooit terugbracht. Ook bracht hij een paar nachten door in een hotel in Coevorden, zonder te betalen.

'Het is zo vreselijk veel allemaal, er zijn zo vreselijk veel slachtoffers', sprak de officier. 'Zij zijn stuk voor stuk het vertrouwen in klanten kwijt, waarbij dat helemaal niet zou hoeven.'

Vijftien keer

Hoewel oplichting volgens de hoge raad onder het civiele recht valt, maakt het OM een uitzondering op deze zaak. Voor iemand die zo vaak en op zo veel verschillende manieren mensen oplicht, is een strafrechtprocedure gepast, stelt de officier.

'Het is zo'n vijftien keer gebeurd en hij heeft bovendien nooit de intentie gehad te betalen.'

De uitspraak volgt op 7 februari.